Çinli bilim insanları, ortamın rengini algılayıp kendi rengini değiştiren ‘bukalemun’ robot geliştirdi. Teknoloji, şimdilik üç ana renkle sınırlı.
Çin’in Wuhan kentindeki Guoping Wang Üniversitesi’nde bulunduğu ortamın rengini alabilen bir robot geliştirildi. Tasarımında bukalemundan esinlenilen robot, ‘plazmonik gösterim’ adı verilen bir teknoloji kullanıyor.
Üzerinde camdan bir yüzey ve her biri 50 nanometre genişliğinde çok sayıda delik bulunan robot, altın bir tabakayla kaplı. Gümüş iyonları, elektrolit jeller yoluyla tabakayla etkileşime giriyor. Elektrik akımının değiştirilmesiyle gümüş iyonlarının bazıları altın yüzeye yapışıyor. Bu sayede renk değişimi gerçekleşiyor.
Robotun etrafında çok sayıda renk sensörü bulunuyor. Ortamın rengini algılayan robot, otomatik olarak elektrik akımını değiştirip renge uyum sağlıyor. Araştırmanın sonuçları American Chemicals Society (ACS) Nano bilim dergisinde de yayımlandı.
Robotun renk değiştirme kabiliyeti şimdilik üç ana renkle (kırmızı, mavi, yeşil) sınırlı. Fakat teorik olarak arada kalan tüm diğer renklerin taklit edilmesi mümkün. Ekibin sonraki hedefi de bunu başarmak. Bu teknoloji, özellikle savaşendüstrisinin dikkatini çekiyor.
Kaynak: 3dboyutluyazici.wordpress.com