FDM TEKNOLOJİSİ NEDİR?
FDM (Fusion Deposition Modeling) 3D baskı teknolojisi, ekstrüzyon kesitinin bir yapı üzerinde yatay ve dikey olarak hareket ettiği bir sistemdir. 3D baskı yöntemleri arasında en sık kullanılan FDM teknolojisi, erime noktasına kadar ısıtılan ve daha sonra üç boyutlu bir nesne oluşturmak için katman katman ekstrüde edilen bir termoplastik filament kullanılarak üretilmektedir. FDM baskı imalat sürecinde
1. Yazıcıya önce bir termoplastik filament makarası yüklenir. Sıcak bir başlık aracılığıyla eritilen termoplastik akıtılır.
2. Ekstrüzyon kafası; X, Y ve Z yönlerinde hareket etmesini sağlayan 3 eksenli bir sisteme bağlanır. Erimiş malzeme ince teller halinde ekstrüzyon edilir ve önceden belirlenmiş yerlerde soğur ve katılaştığında katman katman biriktirilir. Bazen malzemenin soğutulması, ekstrüzyon başlığına takılan soğutma fanları kullanılarak hızlandırılır.
3. Bir alanı doldurmak için birden fazla geçiş gerekir. Bir katman bittiğinde, oluşturma platformu aşağı hareket eder ve yeni bir katman bırakılır. Bu işlem parça tamamlanana kadar tekrarlanır.
SLA TEKNOLOJİSİ NEDİR?
SLA veya SL (Stereolithography) 3D baskı teknolojisi, sıvı plastiğin katı nesnelere dönüştürüldüğü bir süreçtir. SLA 3D yazıcılarda reçine adı verilen ışığa duyarlı termoset malzemeler kullanılmaktadır. Reçineler belirli bir ışık dalgasına maruz kaldığında moleküler zincirler birleşerek katılaşmış yapıları meydana getirmektedir. SLA 3D baskı teknolojisi günümüzde tasarım, mühendislik ve test aşamalarını azalttığı için en çok kullanılan baskı türleri arasında yer almaktadır. SLA 3D baskı imalat süreci:
1. SLA işleminin ilk adımında, ince bir fotopolimer tabakası delikli platformun üzerine maruz bırakılır. UV lazer delikli platforma çarpar ve basılan nesnenin desenini boyar.
2. Nesnenin ilk katmanı sertleştikten sonra, platform indirilir ve yeni bir sıvı polimer yüzey tabakası ortaya çıkar. Lazer tekrar basılan nesnenin altındaki sertleştirilmiş kısma bağlanan bir kesiti takip eder.
3. Platform üç boyutlu bir nesneyi ortaya çıkarmak için kaldırılır. Fazla reçinenin serbest bırakılması için sıvı bir çözücü ile durulandıktan sonra, nesne plastiği daha fazla sertleştirmek için bir ultraviyole fırın içinde pişirilir.
FDM ve SLA 3D Baskı Yöntemleri Arasındaki Fark Nedir?
FDM yazıcılar PLA, PETG veya ABS filament kullanır. Çoğu FDM yazıcılar naylon, PVA, TPU ve çeşitli PLA karışımlarını işleyebilir. SLA yazıcılar ise reçine adı verilen bir çeşit malzeme kullanmaktadır. Bu malzeme çoğu zamanda farklı yazıcılarda kullanılamayacağı gibi renk konusunda oldukça sınırlırlıdır.
SLA yazıcılar sürekli olarak daha yüksek çözünürlüklü nesneler üretir ve FDM yazıcılardan daha kusursuzdur. Ayrıca baskı sırasında modele daha az kuvvet uygulanmaktadır.
FDM yazıcı kullanılarak üretilen nesnenin baskı yatağına yapışması zordur. Son derece kolayca çıkartılabilen FDM baskı ürünü yatağa yapışsa bile palet bıçağıyla kolayca çıkartılabilmektedir. SLA yazıcılarda üretilen modelin çıkartılması daha zor ve zahmetlidir.
Çoğu FDM yazıcı aynı standart filament rulolarını kullanmaktadır. SLA yazıcılar ise yalnızca reçine kullanılarak çalıştırılmaktadır. Ayrıca reçine deposunun belli bir süre sonra değiştirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple FDM 3D baskı yazıcıların maliyeti daha düşüktür.
Alıntı: Doruk Baskı
Daha çok bilgi almak, malzeme çeşitlerimizi incelemek ve sipariş vermek için www.mikron3d.com adresimizi inceleyebilir, Instagram, Youtube hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.