3D Baskılar Nasıl Boyanır?
3D yazıcı baskılar bazen doğal formlarında harika olabilir, ancak bazı modelleri, figürleri renklendirmek gerekir.
Birden fazla malzemeyi aynı anda kullanabilen 3D yazıcılara ve çarpıcı filament renklerine rağmen, bazı 3D baskılarını veya prototiplerini kendin boyamak isteyebilirsin. Bunu yapmanın en bilindik nedeni, FDM 3D yazıcı teknolojisi ile katmanlar halinde üretilen 3D modelin görünüşünü iyileştirmektir.
Nasıl yapacağını öğrenmek istiyorsan okumaya devam et!
İhtiyacın olacak şeyler:
- Mavi Maskeleme Bant: Bu bant, yüzeylere sıkıca yapışır, ancak temiz bir şekilde çıkar. Boyanın, boyanması istenmeyen bölgelerine sızmasını önlemek için modelin bazı alanlarını maskelemek için kullanılır. Bandı yapıştırırken kart tarzı bir şey ile düzleştirebilirsin.
- Sprey Boya: Plastikleri Boyamak için sprey boya iyi bir çözümdür.
Boyama Adımları:
- İlk Katı Uygula: Sprey boyanın ucunu modele yakın tut ve hızlı hareketler ile modelin etrafında dönerek püskürt. İki hafif kat ile başlayabilir ve sarkmayı önlemek için aralarında 5-10 dakika aralıklarla üç veya dört kat boya püskürtebilirsin. Yüzeyi inceltmek istiyorsan, isteğe bağlı olarak, şeffaf katın altında parlak görünecek pürüzsüz bir yüzey sağlamak için boya yüzeyini parlatabilirsin.
- Son Katları Uygula: Ayrıntıları korumak ve son katları yapmak için ilgili alanları maskele. Son katları, önceki katların üzerindeki katmanlar olarak düşünebilirsin. Birinci ve ikinci katlar, son kat daha inceyse daha fazla görünecektir. Ancak, uygulamalar arasında boyayı birkaç dakika beklet ve rengin yeterince doygun olup olmadığını gözlemle.
- Şeffaf Bir Kat ile Bitir: Bu işlem, boyalı modelin yüzeyini korumak ve istenen parlaklığa ulaşması için yapılır. Şeffaf kat, uygulamalar arasında yaklaşık 10 dakika olacak şekilde bir veya iki ince ve eşit kalınlıkta uygulanır. Bu noktada süper parlak bir yüzey istiyorsan balmumu veya ince bir parlatma bileşeni ile daha da cilalayabilirsin.
Boyanın gece boyunca kurumasını bekle ve ertesi gün parçayı yapışkan bir mumlu bezle (tack cloth) temizle.
Dikkat Etmen Gerekenler!:
- Maskeleme: Renkler arasında temiz ve keskin geçişler için maskelemeden hemen sonra bandı çıkarmalısın. Herhangi bir boyanın diğer bölgeye geçmesini önlemek için kullanılan mavi bant, maskeleme için gayet uygundur.
- İlk Kat: Boyamada ilk kat, astarın nötr rengini engeller ve zengin renk istenildiğinde önerilir. Genel olarak beyaz renk ilk kat, açık renkler için ideal, siyah renk ilk kat ise daha koyu tonlar için mükemmeldir.
- Son katlar: Son katlar isteğe bağlıdır ve zıt bir renk uyguladığında zengin renk karışımlarının gradyanlarını oluşturabilirsin. Ancak birinci ve ikinci katların görünmesini istiyorsan, son katı daha basit yap.
- Katmanlar: En karmaşık parçalar, boyalı modelin temeli olarak görev yapan ilk kattan başlayarak birkaç kat halinde boyanır. Ayrıntıları vurgulamak, yansımalar oluşturmak veya yıpranmış bir görünüm elde etmek istiyorsan yapabileceğin birkaç ince ayar vardır.
Sprey Boya İpuçları:
Yukarıdaki adımları geliştirmek için bazı önerilerimiz var.
- Boyama işlemi, rüzgar veya cereyanın olmadığı kontrollü bir ortamda yapılmalıdır. Havanın en ufak bir hareketinin bile boya partiküllerinin yönünü değiştirebileceğini unutma.
- Boyanın eşit olarak yayılmasını istiyorsan sprey boyayı tek bir seansta tamamlamalısın.
- Püskürtme bölgesi yakınlığındaki herhangi bir parçanın boyanmaması için kaplanması gerekir, çünkü küçük boya lekeleri üzerlerine bulaşabilir. Alternatif olarak, parçayı bir karton muhafazanın içinde tutarken boyayı püskürtebilirsin. Bu, çevreyi boyadan korumaya yardımcı olur ve boyalı model kururken tozdan da korunmuş olur.
- Sprey boyayı modele çok yakın püskürtme, aksi takdirde göze çarpan damlalarla karşılaşırsın.
- Modeli uygun bir yerinden çubuk ile havada tut ve püskürtme sırasında etrafında dönerek boyamayı yap. Bu yöntem ile parmak izi bırakmadan tüm köşe ve ayrıntılara erişebilirsin.
Temiz Çalışmak Önemlidir!
Boyanın modele yapışmasını artırmak ve yüzeyde iz bırakmamak için bazı adımlara dikkat etmelisin:
- Cildini kimyasallardan ve modelin yüzeyini cilt yağlarından korumak için 3D baskını tutarken temiz bir eldiven tak.
- Zımparalamadan önce kontaminasyonları gider, kirleri modeline zımparalamak istemezsin. Yüzeyi temizlemek için yumuşak bir bez ile izopropil alkol kullanabilirsin.
- Zımparadan sonra yüzeyde kalan parçacıkları temizlemek için yumuşak ve temiz bir fırça ve bir elektrikli el süpürgesi kullan. Sakın üfleme.
- Astardan sonra oluşan yeni pürüzleri tekrar zımparala. Üzerinde çalışmak istediğin gerçek modele başlamadan önce her zaman boya, temizleme malzemeleri, zımpara veya diğer malzemeleri kontrol et.
Daha çok bilgi almak, malzeme çeşitlerimizi incelemek ve sipariş vermek için www.mikron3d.com adresimizi inceleyebilir, Instagram, Youtube hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.